Världens bästa festivaler

Written by  //  november 10, 2019  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Världens bästa festivaler

Musikfestivaler har arrangerats sedan tiden f.Kr. och är idag en enorm industri som varje år ger miljoner människor världen över oförglömliga upplevelser. De finns i alla storlekar – allt från små lokala evenemang till enorma festivaler som drar till sig folk från hela världen. Gemensamt har de att det är ett fantastiskt sätt att mötas och skapa minnen tillsammans på. Här följer ett antal festivaler som står på många människors lista över världens bästa festivaler.

Coachella, Glastonbury, Lollapalooza, Roskilde och Tomorrowland

Coachella Valley Music and Arts Festival i Kalifornien, USA, kvalar enligt många in i “världens bästa festivaler”. Den första Coachella-festivalen ägde rum 1999 och var inspirerad av en Pearl Jam-konsert som tidigare arrangerats på samma plats, som en slags anti-aktion mot det stora biljettföretaget Ticketmaster. Coachella är känd för elektronisk musik men de flesta genrer går att finna här. Festivalen drar folk från hela världen och anses vara trendsättande på många sätt.

Glastonburyfestivalen i Glastonbury, England startade 1970 och har med åren växt och blivit ett stort evenemang som drar till sig världsartister, såväl som människor från olika länder och en kändiselit. Inspirerad av hippierörelsen är Glastonbury definitivt en festival att räkna med – år efter år. Lollapalooza arrangerades för första gången 1991, då i Phoenix, Arizona och har sedan dess turnerat. Sedan 2005 har Lollapalooza haft Chicago som bas. 2019 kom festivalen för första gången till Sverige och Stockholm.

Roskildefestivalen

Roskildefestivalen startade 1971 av elevrådsordföranden och vice elevrådsordföranden från en gymnasieskola. Sedan 1973 drivs festivalen som en ideell organisation, har gott rykte i hela världen och drar runt 70 000 besökare varje år. På den omtalade orange scenen spelar festivalens största artister. Roskildefestivalen hålls i Roskilde i Danmark. Tomorrowland är en dj-festival som arrangeras i Boom utanför Antwerpen i Belgien. Den anses vara en av världens bästa festivaler i sin genre med ett årligt besökarantal på ungefär 400 000.

Burning Man

Det är svårt att skriva om världens bästa festivaler utan att nämna; eller till och med ge den en egen rubrik – Burning Man. Burning Man är festivalernas festival, skulle man kunna säga, men den är inte helt enkel att beskriva. Musik är inte huvudtemat, så den är inte en musikfestival likt de andra – men upplevelsen av Burning Man är enligt många så otrolig att den platsar på de flesta listor över världens bästa festivaler.

Konceptet kretsar runt en så kallad “deltagarkultur”, det vill säga allt byggs upp av de som deltar och alla uppmuntras att var med i det som sker – alltså om möjligt inte enbart iaktta och betrakta. Burning Man bygger på tio principer som talar mycket om just deltagande och man tillämpar gåvoekonomi, det vill säga reklam, handel och sponsring är förbjudet.

Burning Man kallas ofta “fantasistad” – den byggs upp från grunden varje år och målet är att alltid lämna platsen i bättre skick än det den var i innan den byggdes upp – detta är en upplevelse som inte liknar något annat. Burning Man byggs upp i Black Rock Desert i Nevada, USA och får varje år ungefär 70.000 besökare och pågår under en vecka.

Comments are closed.