Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 3

Written by  //  januari 26, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 3

Jag är nu framme vid den tredje och sista delen i denna serie om världens största musikfestivaler. Resan så här långt har tagit oss genom Schweiz, Rumänien, Ungern, Polen, Serbien till Brasilien och USA. USA står återigen som mål för två av de fyra kvarvarande festivalerna tillsammans med Marocko och Österrike. Som ni ser så står nästintill hela världen för spännande festivaler, så det spelar ingen roll vart ni befinner er, ni lär med största sannolikhet hitta något som faller er i smaken.

Plats 4 – Festivalen Coachella i USA

En festival som I grund och botten skapades för att tillgodose individer med en alternativ musiksmak och för dem som gillar indie musik. 2013 års upplaga såg hela 675 000 besökare komma där de fick ta del av omkring 190 framträdanden fördelat över sex olika scener. Än idag kan festivalen uppfattas som lite av ett ”hippie” event men överlag har evenemanget vuxit sig ur denna nisch, vilket också kan återspelas i de artister som framträtt här under åren. Festivalen har också mer eller mindre varit slutsåld, så fort biljetterna har släppts, år efter år sedan 2002.

Plats 3 – Festivalen Summerfest i USA

Även festivalen som återfinns på tredje plats i denna topp 10 lista kommer från USA, närmare bestämt delstaten Wisconsin som ligger i norra delen av USA intill The Great Lakes. Denna återkommande festival lockar i regel till sig över 700 000 deltagare, en siffra som 2013 uppmättes till hela 840 000. Besökarna fick då möjligheten att ta del av över 800(!) framträdanden, näst flest antal uppträdanden än någon annan festival på denna lista. Dessa var fördelade över 11 olika scener på festivalområdet. Inte så konstigt att denna festival utsetts till världens största festival av Guinness Book of World Records!

Plats 2 – Festivalen Mawazine i Marocko

Om ni tyckte 840 000 lät mycket, då har ni inte sett siffrorna från denna festival från Marocko, som anordnas i huvudstaden Rabat. 2,5 miljoner besökare kom till denna festival under 2013. Det stora antalet beror främst på att det är gratis inträde till detta evenemang, ett evenemang som då bjöd på omkring 90 framträdanden fördelat över sju olika scener. Detta är en relativt okänd festival för folk utanför Afrika men det har inte hindrat artister som Whitney Houston, Lionel Richie samt Rihanna att uppträda på festivalen.

Plats 1 – Festivalen Donauinselfest i Österrike

Då var vi framme vid den största av dom alla, ett event som under 2013 års upplaga lockade till sig helt otroliga 3,2 miljoner besökare, lika mycket som festivalerna på plats två och tre tillsammans! Men så hade festivalen också över 2000 framträdanden. Ja ni läste rätt, 2000 framträdanden fördelat på hela 21 olika scener på festivalområdet. Men det som gör denna ännu mer imponerande är att festivalen bara sträcker sig över 3 dagar. Detta kan ställas i jämförelse med den i Marocko som pågår under nio dagar och Summerfest i USA som sträcker sig över elva dagar sammanlagt. Denna festival i Österrike har idag rötter som sträcker sig tillbaka till tidigt 80-tal, vilket gör den till en av de äldsta festivalerna på denna lista.

Comments are closed.