Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 2

Written by  //  januari 16, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 2

Resan bland världens största musikfestivaler fortsätter. I det inledande blogginlägget skrev jag om tre stora festivaler som innehar platserna tio, nio och åtta i listan över världens största musikfestivaler. Det som avgör vilken plats i listan dessa festivaler får är antalet besökare som evenemanget lockade till sig. Här nedan tänkte jag nu ta en närmare titt på nästa tre i listan från plats sju, sex till plats fem. Vi hittar här festivaler från Ungern, Polen samt Brasilien. De tre första festivalerna jag skrev om hölls i Serbien, Schweiz och USA.

Plats 7 – Festivalen Sziget i Ungern

Denna festival som hålls årligen i Budapest, Ungern, lockar alltid till sig en stor skara besökare. Deras största evenemang till dags datum hölls 2015 då vi 385 000 besökare komma till festivalen. Dessa besökare kunde ta del av 175 olika framträdanden fördelat över 5 huvudscener tillsammans med tio mindre. Festivalen uppstod under tidigt 90-tal efter ett regeringsskifte som ledde till att sommarläger för den yngre generationen inte länge fanns tillgängliga. Detta gjorde att man valde att börja arrangera denna Sziget festival, ett evenemang som idag har vuxit till en av de främsta festivalerna i Europa och fick under 2012 stå som officiell ersättare till den legendariska Glastonbury festivalen, när den inte kunde hållas i England. Grundarna av denna anrika festival i England lät då meddela att Sziget blev den officiella ersättaren.

Plats 6 – Festivalen Przystanek Woodstock i Polen

Festivalen Przystanek Woodstock hålls i Kostrzyn Nad Odra i Polen och är ett väldigt populärt event där man som mest lyckats locka till sig 550 000 besökare, något som skedde vid 2012 års evenemang. Över en halv miljon besökare kunde här ta del av omkring 80 olika framträdanden fördelat över 3 scener. Anledningen till att antalet framträdanden är så begränsat jämfört med många andra är att man här fokuserar på en musikgenre, Rock. Det råder ingen brist på kända profiler och grupper som gästar festivalen. Vid 2013 års upplaga såg vi grupperna Atari Teenage Riot och Kaiser Chiefs framträda. Det som gör denna festival så speciell är att inträdet är gratis och att hela eventet anordnas av frivilliga som donerar både sin tid och pengar till att göra denna festival till en av årets höjdpunkter i landet.

Plats 5 – Festivalen Rock in Rio i Brasilien

Näst ut har vi en av sydamerikans största musikfestivaler och Brasiliens största, Rock in Rio som sedan 2011 anordnas vart annat år, vilket betyder att nästa upplaga sker i år, 2017. Denna festival har sett besökarsiffror från 700 000 upp till över 1,5 miljoner. De största besökarsiffrorna kom dock under 80- och 90-talet. Under 2011 års upplaga såg festivalen 700 000 besökare, vilket gör den till den femte största under 2000-talet. Detta evenemang bjöd på 75 olika framträdanden fördelat över 4 scener. Den allra första upplagan som hölls 1985, som lockade till sig 1,5 miljoner besökare hade några av de största banden i världen närvarande, band som Queen, AC/DC och Iron Maiden. Än idag lockar dessa evenemang till sig riktigt stora artister. 2013 års upplaga såg bland annat Beyoncé och Bruce Springsteen framträda. Då denna festival är så oerhört populär är chansen att lyckas få en biljett väldigt liten. Man började exempelvis att sälja biljetter till 2013 års upplaga redan två år innan, och det dröjde inte länge innan biljetterna var slutsålda.

Comments are closed.