Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 1

Written by  //  januari 6, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Världens 10 största musikfestivaler som anordnats – Del 1

Musikfestivaler är något som mer eller mindre alla länder anordnar under en eller annan form. I många fall lockar dessa typer av evenemang till sig en stor skara besökare, vissa mer än andra. Jag tänkte därför gå igenom de 10 största musikfestivalerna som anordnats baserat på flest antal deltagare och inte baserat på antalet framträdanden eller artister som medverkat på festivalen. Visst har antalet artister självfallet en inverkan på antalet besökare men dom behöver inte nödvändigtvis gå hand i hand. Vi har exempelvis evenemang som haft över 300 framträdanden och som sett betydligt färre besökare jämfört med andra festivaler som ”bara” sett mellan 70–90 uppträdanden.

Plats 10 – Festivalen Exit i Serbien 2013

På tiondeplats i denna lista hittar vi en festival som gick under namnet ”Exit” och som hölls i Novi Sad i Serbien under 2013. Totalt lockade detta evenemang till sig runt 200 000 besökare som alla kunde ta del av över 300 olika framträdanden fördelat på 8 olika scener. Detta var till en början något som arrangörerna skapat för att få upp folks ögon om den serbiska regimen som då styrde och hur man ville komma bort under deras styre. Än idag har dessa event olika politiska teman och har sedan starten växt till en av de större festivalerna i världen med artister som Diplo och David Guetta.

Plats 9 – Festivalen Paléo i Schweiz

På niondeplats i denna lista har vi festivalen Paléo som gick av stapeln i Nyon i Schweiz och där 2013 års upplaga lockade till sig hela 230 000 besökare, som alla kunde ta del av mellan 100–200 uppträdande fördelat över 6 olika scener. Denna festival är till stora delar ett event som arrangeras av frivilliga och med en väldigt begränsad budget. Men detta är inget hinder från arrangörernas sida att locka till sig hundratusentals besökare årligen. Den 38:e upplagan av denna festival hölls 2013 och såg då över 200 000 deltagare komman. Bland de artister som framträdde på festivalen var bland annat “The Bloody Beetroots” tillsammans med “Arctic Monkeys”. Det speciella med denna festival är att man årligen väljer att representera en ny region i världen i deras så kallade Village Du Monde. Under 2013 års upplaga såg man mat och musik från indiska oceanen.

Plats 8 – Festivalen Ultra i USA

Näst ut i listan över stora festivaler beger vi oss till USA där vi på åttonde plats hittar festivalen Ultra vars event under 2013 lockade till sig 330 000 besökare. Fördelat över 7 scener kunde dessa besökare ta del av över 300 framträdanden vilket gör denna till en av de mer populära festivalerna av denna typ i USA. Biljetter till evenemanget säljs i regel slut så fort de släpps. Förbiljetterna till 2013 års upplaga såldes slut på fyra minuter efter att försäljningen öppnats. Inte nog med detta så kan även musikfantaster följa festivalen online, vilket över 700 000 tittare gjorde.

Detta var tre av de tio största musikfestivaler som anordnats. I nästa del tänker jag ta en närmare titt på nästa tre festivaler i listan, festivaler från länder som Ungern, Polen och Brasilien.

Comments are closed.