Vad hände med Woodstock?

Written by  //  januari 14, 2019  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Vad hände med Woodstock?

När man tänker på 1960-talet och flower power är Woodstock musikfestivalen en viktig del av bilden. Ursprungliga musikfestivalen, som pågick 15-17 augusti 1969, har varit mycket romantiserad, inte minst tack vare en 1970 dokumentärfilm. Men det finns mycket mer till historien om Woodstock Music & Art Fair, som festivalen egentligen hette.

Egentligen var Woodstock musikfestivalen i Bethel, 70 km kilometer sydväst av staden Woodstock. Men Woodstock är hem till den prestigefyllda konstnärskolonin sedan 1903 så det lät lite finare med det namnet.  Utanför Bethel hade en lokal mjölkbonde, Max Yasgur, hyrt ut en del av sin gård till festival arrangörerna. Där en naturlig amfiteater skapades av en stor äng ända ner till en liten damm. Man byggde scenen bredvid dammen men ösregn förvandlade hela området till en äcklig lergryta. Tanken var att ta betalt för inträdet men stängslet blev inte färdigt och många kom in gratis. Istället för det planerade 50,000 festivalbesökare fick festivalen ungefär 500 000 personer som kom in vilket orsakade kaos. Det fanns långtifrån tillräckligt med toaletter, sjukvårdare och korvstånd. Hemska trafikstockningar fanns på alla vägar i området, även på många kilometer bort. Tre festivalbesökare till och med avled under tiden, två av narkotisk överdos. En ungdom blev påkörd när han sov i sin sovsäck i mitten av ett sopberg. Dessutom fanns det några knarklangare som gav bort mat och dryck som hade varit blandad med LSD. Samtidigt fanns det en hel del positiva saker med festivalen. Trots alla problem var publiken mycket lugn. Kända band och musiker inkluderade Blood, Sweat & Tears, The Who, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young. Det var på Woodstock som Jimi Hendrix spelade sin ikonisk version av Star Spangled Banner. Festivalen inkluderade mer än bara rock musik. Några kända musiker som också spelade var klassiska indiska musiker Ravi Shankar, jazzmusiker Carlos Santana, och folkmusiker som Arlo Guthrie och Joan Baez.

Efteråt

Tidigare hade människor i Bethelområdet  ganska negativa uppfattningar av evenemanget. Det var förståelig med tanken på kaoset orsakat av festivalen. När det spårade ur blev hela området en katastrofzon som kostade mycket att städa upp.Under många år hade man bara en minnestavla som satts upp på platsen 1984 men nu vill folk i området bygga på anknytningen till den ursprungliga konserten. Idag har Bethel ett museum, The Museum at Bethel Woods, där det finns basutställningar om 1960-talet, flower power och den ursprungliga Woodstock festivalen. Woodstock ‘94 var ett 25-årsjubileum och musikfestival som pågick på landsbygden i närheten av Bethel. Det hade många liknande problem som den ursprungliga festivalen när många fler dykt upp än väntat. Violent Femmes, Nine Inch Nails och Metallica spelade. The Band, Santana, Joe Cocker, Country Joe McDonald, John Sebastian var veteraner från 1969 konserten som också spelade på Woodstock ’94. Woodstock ’99 hölls för att fira Woodstock festivalens 30-årsjubileum. Några kända band som spelade var Insane Clown Posse, Alanis Morissette, Rage Against the Machine, Red Hot Chili Peppers och Metallica. Denna festival fick också kritik för våldet och sexuella ofredanden som pågick under tiden. 2009 höll man en minneskonsert tur med band från original festivalen.  Dessutom är ett 50-årsjubileum och festival inplanerat för 2019. Tiden får visa om det blir mer framgångsrikt än originalet.

Efteråt

 

 

Comments are closed.