Samlade till tonerna

Written by  //  mars 1, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Samlade till tonerna

Musik har varit en del av människan så långt tillbaka i tiden man kan gå, genom tiderna har det uppstått nya genrer och musiken utvecklas ständigt. Människor lyssnar på olika sorters musik beroendes på vilket humör de är på, men oftast har man en specifik genre som man föredrar. Det är inte alltid som denna stämmer överens med vad ens vänner gillar, men på samma sätt som man brukar dras till likasinnade människor när det kommer till ens intressen så är det likadant när det kommer till musiken. Vi tycker om att samlas tillsammans och lyssna på musik med de vi trivs med och musiken skapar en speciell sorts glädje. För mig hjälper också musiken till att fokusera när jag till exempel är online för lite rollspel eller testa på nya utmaningar. Har man bara rätt musik kan man finna ett lugn medan man tar det där slutgiltiga steget mot nya mål.

En plats för alla

En plats för allaMen det är som sagt inte bara ensamma vi njuter av musikens effekter, känslan av att tillsammans med andra lyssna på favoritbandet eller artisten är oslagbar. Fans är oftast en salig blandning av olika sorts människor, kostymnissar blandas tillsammans med arbetare i blåkläder på konserter. Men ett ställe som framförallt drar till sig alla olika typer av människor är festivaler, på dessa samlas folk från hela landet och andra länder och njuter i delad glädje av tonerna från favoritbandet. I Sverige behöver vi inte leta länge för att hitta en sådan festival, med tanke på hur stora Sverige är när det kommer till musik så är det inte heller förvånande att vi har en hel del framgångsrika och populära festivaler. Bland de absolut kändaste har vi Sweden Rock Festival som varje år anordnas utanför Sölvesborg i Blekinge, här erbjuds en blandning av klassisk rock, metal, hårdrock, blues och andra relaterade genrer. Hit kommer hårdrockare från över 50 länder för att lyssna på den musik som får deras hjärtan att slå lite extra.

Snabbt populär

Snabbt populär

En annan festival som på kort tid blivit väldigt populär är Summerburst som anordnas i Stockholm och Göteborg. 2011 slog man upp dörrarna för första gången till denna festival på Stadion i Stockholm och den sålde slut fort, ungefär 13 000 personer såg Avicii, David Guetta, Eric Prydz och många andra spela. Man utvidgade sedan festivalen året efter till ett två dagars event i både Göteborg och Stockholm där både Avicii och David Guetta återvände tillsammans med Sebastian Ingrosso, Tiesto och Axwell. Sedan dess har festivalen bara vuxit sig större och säljer varje år slut.

Utsålt direkt

Bråvalla festival är också en populär festival som anordnas i just Bråvalla, Norrköping. Denna är nyare än Summerburst och anordnades första gången 2013 av FKP Scorpio. Här kan man njuta av lite blandad musik med artister som Kent, Lars Winnerbäck, Robbie Williams och Muse. Denna festival blev populär samma år som den öppnade och sålde slut på sina biljetter direkt, man kunde till och med utöka festivalen samma år som den öppnade och nådde hela 51 590 sålda biljetter. Efter detta har populariteten varit ett faktum men i somras meddelade arrangörerna att 2018 års festival ställdes in, detta på grund av ett flertal anmälda sexbrott kopplade till festivalen.

Utsålt direkt

Den trista sanningen

Och där är tyvärr ett stort problem som uppdagats mer och mer den sista tiden. I takt med att allt fler människor vågar anmäla de övergrepp, ofredande och våldtäkter de utsätts för så väljer många att undvika folksamlingar som dessa. Förståeligt med tanke på att man inte ska behöva uppleva detta på ställen dit man vänder sig för underhållning. 2015 anmäldes 10 sexuella ofredanden och bara året efter var siffran uppe i 111. Detta tack vare ett arbete hos festivalerna som ger människor tryggheten att våga anmäla övergreppen de utsätts för. Denna siffra steg tyvärr än med 2017 och hela frågan om sexuella övergrepp, trakasserier och ofredande har uppdagats ordentligt under året. Inte bara när det gäller musikfestivaler utan i det stora hela, människor vågar öppna sig och kämpa emot det som inte ska behöva ske. Samhället jobbar hårt för att förebygga och få människor att känna sig säkra på gator och under evenemang.

Våga ändå

Våga ändåTrots dessa tråkigheter är det ändå majoriteten av besökare på festivaler som faktiskt inte utsätts för övergrepp, därför bör man inte dra sig tillbaka och undvika denna unika upplevelse som bara en festival kan ge. Känslan som infinner sig när man tillsammans med tusentals andra människor samlas för att tillsammans njuta av den musik som får blodet att rusa är obeskrivbar. En lycka och en känsla av att passa in, framför allt för de som annars känner sig malplacerade och utanför. Många genrer har fans som hamnar i ett utanförskap i samhället, men när de tar sig till en festival eller annat musikevent där likasinnade finns så är de plötsligt en i mängden som kan sjunga med i låtarna precis som alla andra.

Comments are closed.