Roskilde

Written by  //  februari 26, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Roskilde

Mitt sjätte inlägg i denna blogg där jag skriver lite om musikfestivaler och senare musikens inverkan på oss som människor. Så här långt har jag skrivit om några av de större festivalerna som anordnats runt om i världen följt av den största festivalen i Sverige, Hultsfred. Näst på tur står den danska, anrika musikfestivalen som går under namnet Roskilde Festival, norra Europas största musik och kulturfestival, en festival som har varit verksam sedan 1971. Arrangörerna bakom denna festival är en ideell förening med omkring ett 50-tal heltidsanställda och tusentals av frivilliga. Årets upplaga av Roskilde hålls mellan den 24 juni och 1 juli. Nästa år blir det från den 30 juni fram till 7 juli och under 2019 är datumen 29 juni till den 6 juli.

Ideell förening och frivilliga

Hade de inte varit för alla frivilliga som år efter år ställer upp och hjälper till med att anordna denna festival, då hade man aldrig kunnat anordna detta event. Under festivalperioden och när behovet är som störst finns de omkring 32 000 frivilliga som hjälper till på ett eller annat sätt, från att bemanna de olika stånden till att bygga upp scenerna till att hjälpa till med säkerheten kring campingområdet.

Organisationen som årligen anordnar festivalen är Roskilde Festival Charity Society, vilket är en välgörenhets- och ideell organisation. Organisationens syfte är att stödja initiativ vars syfte är att underlätta för barn och unga runt om i världen och ge humanitär hjälp där det behövs. Organisationen är helt fristående, utan kopplingar till någon regering eller landsanknytning. Då det är en ideell organisation betyder det att all vinst som genereras från festivalen doneras helt och hållet till välgörenhet efter att alla omkostnader har täckts.

Om du köper en biljett till festivalen eller om du ställer upp som frivillig, då hjälper du till att förbättra levnadsstandarden för unga runt om i världen. Detta är ett enastående initiativ av arrangörerna och detta är också en av orsakerna till att denna festival är så oerhört framgångsrik.

Sedan starten av denna festival 1971 har Roskilde festivalen genererat omkring €36,3 miljoner till välgörenhetsorganisationer som Doctors without Borders, Amnesty International, Support the Victims in Iraq, Save the Children tillsammans med The World Wildlife Fund (WWF), för att nämna några.

Roskilde Festival Charity Society tar inte emot ansökningar om donationer. Dom identifierar själva vilka organisationer som är i störst behov och fördelar sedan sina resurser i enlighet med deras värderingar.

Årligt fokus på förändring

Roskilde Festival vill att dagens samhälle ska få upp ögonen för vad som pågår runt i kring dem, och fokuserar således på aktiva och aktuella problem i samhället. Detta uppnår dom genom hårt arbete, frivilliga och insamlingar. Deras värderingar och tro är att musik och konst kan hjälpa till att förändra världen till det bättre, att en festival kan aktivera och förstärka sociala rörelser hos den yngre generationen, som vill göra något mer än för bara sig själva. Under de kommande åren kommer man att arbeta mot människans rättigheter, att upplysa och hjälpa dem som har ett behov.

Comments are closed.