Musikfestivaler i Europa

Written by  //  juli 12, 2019  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Musikfestivaler i Europa

Liksom glass till barnen och grill med goda vänner är ett besök på någon musikfestival ett obligatoriskt sommarnöje. Vare sig man gillar hårdrock, jazz, indie, världsmusik eller elektronisk finns det en musikfestival i Europa att besöka. En del festivaler är nischade till en särskild musikgenre. Andra har ett bredare utbud där man kan upptäcka nya artister.

Pop och rock

Isle of Wight Festival, Newport, England är en legendarisk pop- och rockfestival som arrangerades första gången 1968. Det var då den största festivalen någonsin med flera internationella namn, men fick tyvärr läggas ned redan 1970. År 2002 återuppstod den och har sedan dessa arrangerats i juni varje år. Rock am Ring och Rock im Park är två festivaler i Mendig och Nürnberg, Tyskland. De bokar samma artister som spelar en dag på varje ställe. Den som älskar heavy metal, punk och alternativ musik kommer att stortrivas här under en helg i juni.

Elektronisk

Tomorrowland

Tomorrowland i Boom, Belgien, är en av världens största festival för elektronisk dansmusik. Sedan starten 2005 pågår festivalen de två första helgerna i juli. Weekend Festival, Helsingfors, Finland är en annan höjdarfestival för den elektroniskt danssugna. Här kan man lyssna på de allra största och nyaste artisterna inom dansmusiken som till exempel Swedish House Mafia. Lisboa Dance Festival i Lissabon, Portugal, bjuder å andra sidan på det allra bästa och senaste inom elektronisk musik. Festivalen arrangeras redan på vårkanten. Förutom att festa loss och dansa kan man också lyssna på debatter och delta i workshops.

Indie och alternativ

Primavera Sound, Barcelona, Spanien. Detta är festivalen för den som gillar att upptäcka de allra senaste artisterna inom framförallt indie och alternativmusiken. Har arrangerats sedan 2001 i månadsskiftet maj-juni. Nos Alive är en annan festival i Lissabon. Några av de största artisterna inom rock, indie och alternativmusik har uppträtt här. I mitten av juli kan man lyssna till Smashing Pumpkins, The Chemical Brothers och Robyn.

Mixade genrer

Exit Festival

Exit Festival i Nova Sad, Serbien, brukar beskrivas som en av de bästa i Europa. Den startade ursprungligen för att ge ungdomar en bra upplevelse efter kriget på Balkan. Här finner man ett brett utbud av olika musikstilar. Under fyra dagar i juli finns dagligen ett 30-tal artister att välja på. Sziget Festival i Budapest, Ungern har uppemot en halv miljon besökare från hela världen varje år. Alla musikgenrer, utom möjligen elektronisk dansmusik, är här representerade. Festivalen har arrangerats sedan 1993 och pågår en hel vecka. Foo Fighters, Tova Lo och James Blake är några av de namnkunniga artisterna 2019. Roskildefestivalen i Danmark är en av de äldsta och populäraste i Europa med ca 150 000 besökare. I månadsskiftet maj-juni kan man njuta av alla möjliga musikstilar och blandade artister, god mat, musik och fest.

Jazz, funk

Gent Jazz Festival i Gent, Belgien är en tiodagars festival för alla jazzälskare. Alla stora internationella jazzartister spelar här, men det finns även smalare avantgardistiska stilar att upptäcka. Starlite Festival, Marbella, Spanien, är en lite annorlunda musikfestival. Den pågår hela sommaren under juli och augusti med mindre scener för ett färre antal åskådare. Här vill man skapa en närmare och intimare kontakt mellan artisterna och publiken. Flera inhemska grupper och singer/songwriters uppträder här, men även kändisar som Sting och Kool and the Gang.

Comments are closed.