Musikfestivalen 2020

Written by  //  januari 28, 2020  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Musikfestivalen 2020

Musikfestivaler är något väldigt många människor tycker om och besöker. Vissa har sina favoritfestivaler som de besöker årligen, medans andra vill testa på nya för att få uppleva något nytt och spännande. Under vintertiden pågår ett febrilt arbete för festivalarrangörerna då det är mycket som måste färdigställas inför festivalen; artister ska bokas, biljetter ska säljas, sponsorer ska fixas och marknadsföringen måste göras. Sverige har länge varit ett musikland som stuckit ut i världen, med flera artister som levererat musik i världsklass. Även så när det gäller festivaler; Hultsfredsfestivalen, Bråvallafestivalen och Way Out West är tre stycken festivaler i Sverige som dragit stora artister och mycket publik. Men hur ser det ut i år? Vad finns det för festivaler i Sverige egentligen, som är värda att besöka samt vad är det för typ av musik?

Lollapalooza – en internationell jätte

Redan förra året gjorde Lollapalooza debut i Sverige. Den amerikanska musikfestivalen fungerar som en franchise och besöker en rad länder och kontinenter under året. Förra året gjorde festivalen alltså succé i Sverige och det blir en repris i år. Även om det troligtvis kommer att tillkomma ett flertal artister under våren så har Lollapalooza lyckats boka en rad stora internationella artister som Post Malone, Ellie Goulding, Jake Bugg, The Killers, Anderson. Paak, Kendrick Lamar och Graveyard. Festivalen äger rum i Stockholm 26-28 juni. Däremot är festivalen långt ifrån gratis. Vill man endast gå en dag kostar det 1195 SEK, och känner man sig sugen på alla tre dagar så gäller det att fixa fram 2695 SEK för att få tillbringa dagarna inne på området.

Giganten Glastonbury

Giganten Glastonbury

En av världens största och prestigefyllda festivaler är den brittiska festivalen Glastonbury. Ända sedan 1970 har festivalen ägt rum i Somerset i England. Debutåret 1970 var det rockbandet Led Zeppelin som vad huvudakten och sedan dess har festivalen utvecklats och blivit allt större. Rock har varit genren som dominerat festivalen under alla dessa år, dock har det kommit att ändras på. Nu för tiden så är det alla möjliga olika artister som uppträder allt från hiphop och rock till pop och soul. De senaste årtiondena har festivalen fått göra uppehåll vissa år, inte för att biljettförsäljningen gått dåligt utan snarare tvärt om; på grund av de stora antalet människor på plats så har underlaget blivit allt för slitet och behöver ett år på sig för att återhämta sig. 2020 är dock inget återhämtningsår. Glastonbury har bland annat bokat artister som Noel Gallagher’s High Flying Birds, Aerosmith, Dua Lipa, HAIM, Paul McCartney och Taylor Swift. Festivalen pågår mellan 24-28 juni, och vill man ha en biljett kan det vara läge att köpa en så snart som möjligt.

Hipstermeckat Way Out West

Way Out West är kända för sin mer alternativa musikscen. De blandar mellan stora och små akter där de allra minsta nästan kan klassas som soundcloud-artister, ofta med en RnB/pop-inriktning. Festivalen äger rum i Slottsskogen i Göteborg och har tänkt på alla miljöaspekter som går att tänka på. Till exempelvis serveras endast vegetarisk mat inne på festivalområdet. I år har Way Out West bokat artister som Bon Iver, FKA twigs, Bikini Kill och Slowthai, dessa går alltså att se mellan 13-15 augusti.

Comments are closed.