Melodifestivalen i Sverige

Written by  //  september 4, 2019  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Melodifestivalen i Sverige

Melodifestivalen är en tävling inom musik som är mycket känd för den hela svenska befolkningen. Det anses vara folkfest varje lördag som deltävlingar inom melodifestivalen hålls, speciellt i barnfamiljer och som familjeaktivitet. Den svenska befolkningen samlas i sina soffor för att se och rösta fram vilken artist eller grupp som i slutändan ska få representera Sverige i den stora schlagerfestivalen. I denna tävling som länderna ställs emot varandra kallas för Eurovision Song Contest. Melodifestivalen såsom Eurovision är återkommande tävlingar som arrangeras årligen, det vill säga varje år. Melodifestivalen som även i folkmun kan kallas för “mello” anordnas och sänds av Sveriges Television.

Ända sedan starten utav Melodifestivalen, året 1958, så har Sverige ställt upp med bidrag i Eurovision Song Contest alla år förutom tre. Dessa årtal var år 1976, 1964 samt 1970. Skälen som grundade besluten att inte delta var olika. Melodifestivalen har inte alltid haft samma namn sedan sin uppstart, tävlingen har bland annat kallats för enbart Melodifestival, Schlager-SM samt Schlagerfestivalen. Melodifestivalen har totalt sett genom alla sina år framfört 948 bidrag för den svenska befolkningen. I Sverige så är Melodifestivalen ett av de mest kända programmen. Ofantligt stor andel av Sveriges befolkning kollar varje år på programmet på tv:n. Det år som programmet hade mest tittare var året 2006 då hela 4 242 000 människor kikade. Dessutom så var programmet årtalet 2013 för det fjortonde gången i rad årets program med mest tittare. Det var först året 2014 som den imponerande vinnare sviten bröts av det ack så populära programmet som nästintill alla familjer kollar på på julafton, allas favorit “Kalle Anka på julafton”.

EuroVision

Sett till det nationella perspektivet så är Sverige en stark nation när det kommer till Eurovision Song Contest. Detta talar för att Melodifestivalen håller en hög standard som så många gånger har lyckats välja fram så pass bra bidrag. Sverige har hela sex stycken förstaplaceringar, en andraplacering  samt sex stycken tredje plats placeringar i bagaget. Deltagandet för Sverige som land ligger relativt högt då vi som land ligger på en sjunde plats tillsammans med Spanien. Både Sverige och Spanien har deltagit hela 55 gånger.

Regler för språket i musiken

Melodifestivalen har alltid haft specifika regler när det kommer till språket som används i musiken samt hur man använder det. Man kan såklart räkna ut att man inte får sjunga precis vad man vill. Det får till exempel inte vara språk som kan anses vara hets mot en folkgrupp eller dylikt. Dessutom så är det otroligt mycket barn som kollar på tävlingen varje år så det får inte heller vara språk som är allt för icke barnvänligt. När det kommer till vilket språk man sjunger på så var det fram tills året 2001 förbjudet att sjunga på annat språk än svenska. Dock så fanns det undantagsfall där det godkändes när vissa av fraserna var på engelska. Innan år 2001 var det då vanligt att vinnarna i Melodifestivalen översatte sina låtar till engelska när de sedan skulle tävla i den stora Eurovision tävlingen. Efter år 2001 så ändrade man reglerna i Melodifestivalen och nu behöver inte bidragen enbart framföras på svenska. Arrangörerna Sveriges Television väljer dock att låta ungefär 10 stycken bidrag framföras på svenska.

Comments are closed.