Hultsfredsfestivalen

Written by  //  maj 30, 2018  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Hultsfredsfestivalen

Hultsfredsfestivalen var länge den största och mest kända festivalen i Sverige. Den var länge ohotad på tronen som den största musikhändelsen och det arrangemang som alltid hade de största banden i sitt program. Det var liksom till Hultsfred och Roskilde som alla musikfans åkte till varje sommar. Alla band drömde om att spela där och festivalen växte för varje år och slog hela tiden sina gamla publikrekord. Många minns stämningen i tältlägret och traditionen att varje gäng hade sin egen flagga som stack upp i publikhavet och sen kunde ses på alla bilder och filminspelningar. Tyvärr blev konkurrensen till slut för hård från andra festivaler och Hultsfred fick till slut kasta in handduken efter nästan 25 år.

Smygande start

Allt startade en sommar 1986 när några entusiaster beslutade sig för att under två dagar bygga om stadens folkpark till ett musiknäste med populära band som skulle spela på scenen. Då hade det i staden sen 1982 arrangerats olika typer av musikdagar under sommaren men det här var första gången det var ordnat som en riktig festival. Efteråt uppskattades att det kommit ungefär 7 000 personer. Bara ett par år senare var det hela 18 000 personer som besökte festivalen. Fenomenet Hultsfred var fött.

Var länge störst

Under 1990-talet och 2000-talet var det här Sveriges absolut största festival. Året 1991 var ett något kaotiskt år för festivalen med flera inställda spelningar och teknikstrul. Samtidigt så skedde en av festivalens och kanske också Sveriges mest legendariska spelningar när dansbandet Sven-Ingvars gjorde stor succé på stora scenen. Det var verkligen en udda chansning från arrangörerna att boka in ett band som helt bröt mot stilen övriga band hade. En chansning som gav mycket publicitet och ytterligare förstärkte festivalen som inte bara en musikupplevelse utan också som ett fenomen.

Återförening

Hultsfredsfestivalen hölls till en början under en helg i augusti för att sen under ca tio år gå av stapeln helgen före Midsommar i juni. De sista åren hölls den alltid i juli månad. Under sina glansdagar hade den varje år ett besöksantal på mellan 20 000 och 30 000. Under 1990-talet startades det upp en rad andra festivaler runt om i landet men Hultsfred höll ställningarna som den största. Varken Sweden Rock eller Arvika kunde konkurrera med den mångfald av band som bokades. 1998 lyckades arrangörerna med bedriften att återförena Black Sabbath på scenen. Året efter är det mörkaste i Hultsfreds historia, en ung kvinna omkom under en spelning med det amerikanska bandet Hole med Courtney Love som frontfigur. Efter millennieskiftet dök det upp nya festivaler som svampar ur marken. Det är nu som konkurrensen börjar att kännas av. Den lilla ideella festivalen Peace and Love i Borlänge växer explosionsartat och tar snabbt över som den festival alla vill besöka. Alla större städer i landet startade upp sina egna gatufester med musikunderhållning så folk behövde inte längre åka långt för att se sina favoriter. 2007 startade Way out West som hålls i Slottsskogen i Göteborg. Alla 18 000 biljetter sålde slut. Succén för de nya festivalerna fortsatte och 2008 går Hultsfredsfestivalen med förlust. Från att ha haft cirka 30 000 besökare såldes detta år endast runt 22 000 biljetter. Det är här som slutet börjar för Hultsfred och ett par veckor innan festivalen skulle hållas 2010 meddelas att den har ansökt om konkurs.

Återförening

Comments are closed.