Hultsfred  del 1

Written by  //  februari 7, 2017  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Hultsfred  del 1

Efter att ha tagit en närmare titt på några av de största musikfestivalerna i världen, från Europa till Nord- och Sydamerika, vänder vi nu blicken mot Sverige och den populäraste festivalen på svensk mark. Jag syftar så klart på Hultsfredsfestivalen som årligen hålls i Hultsfred och som lockar till sig tusentals besökare, majoriteten självfallet från Sverige men även en stor del från övriga länder i Norden samt andra delar av Europa.

Festivalens historik

Första gången som denna festival arrangerades var under 1986 och blev ganska omgående en väldigt populär festival som lockade till sig en stor mängd besökare. Man hade på bara ett par år lyckats arbeta upp besökarantalet till 25 000 årliga besökare. Under festivalens sex första år så arrangerades det hela under två dagar och hölls den andra helgen i augusti. Men så från 1993 beslöt man sig att förlänga festivalen med en dag och det hela var nu en ett tredagarsevent som inleddes under torsdagen och sedan pågick fram till lördag, och detta under helgen före midsommar. Festivalen hölls på detta sätt från 1996 fram tills 2008 då man ännu en gång valde att ändra på schemat, nu från tre till fyra dagar samtidigt som man flyttade period och istället höll den under andra helgen i juli. Den inleddes då på onsdagen och hölls fram till lördagen.

Fram tills 2010 var det föreningen Rockparty som arrangerade festivalen men så den 29 juni lät man meddela att 2010 års festival ställdes in och att företaget Hultsfredsfestivalen AB hade för avsikt att lämna in en begäran om konkurs, detta bara två veckor innan festivalen skulle dra igång. Orsaken bakom valet att ställa in och att begära företaget i konkurs var bristande biljettförsäljning. Man hade inte längre de 25 000 årliga besökarna då endast 5000 hade köpt biljetter till detta års upplaga. Istället för att bli den 25:e upplagan av Hultsfred, en festival som hade fått namnet Hultsfred X, fick nu besökarna ställa in sina planer. Det skulle dock bara dröja till efterföljande år innan ett annat företag beslöt sig för att återuppliva festivalen, så Hultsfred X hölls istället under 2011. Det skulle visa sig bli en kostsam historia för företaget då man gick back 10 miljoner kronor på grund av att man bara lyckats sälja omkring 10 000 biljetter, hälften av vad målsättningen var.

Arrangörerna lärde sig dock från 2011 års upplaga och genomförde ändringar och förbättringar inför 2012 års festival, något som också gav resultat då man året därpå lyckades sälja 16 500 biljetter, en ökning på 65% jämfört med året innan. Inför 2013 års festival lät FKP Scorpio, företaget som återupptog festivalen under 2011, meddela att man flyttar festivalen från Hultsfred till Stockholm och evenemangsområdet Stoxa (Stockholm Outdoor Exhibition Area), cirka 15 km nordost om Märsta i Sigtuna kommun. Detta skulle dock visa sig bli ett misslyckande och man lyckades inte komma i närheten av de antal besökare som man hade hoppats på. Resultatet blev att man ställde in efterföljande års festival för att återkomma igen under 2015.

Comments are closed.