Det svenska festivalåret 2018

Written by  //  april 25, 2018  //  Festival  //  Kommentarer inaktiverade för Det svenska festivalåret 2018

Nu när hösten är här kan vi se tillbaka på en lång festivalsommar som nu har kommit till sitt slut. Som vanligt har det svenska festivalutbudet varit stort. En blandning av gamla trotjänare har blandats med en del nya festivaler som poppat upp. Hundratals band har spelat inför hundratusentals åskådare. En ansenlig mängd vin och öl har förtärts och många nya vänskapsband har knutits. Här kommer en sammanfattning av sommarens höjdpunkter.

Tidig start

Den som inte kunde vänta på att sommaren skulle komma och att alla festivaler skulle dra igång kunde redan i april bege sig till Åre där Åre Session drog igång. Inträdesbiljetten bestod av ett så kallat ski pass, eller liftkort på ren svenska. Ett stenkast från skidbackarna kunde publiken njuta av bland annat Rebecca & Fiona, Tove Styrke och Shitkid. En kul grej för den som ville kombinera skidåkning med musik. Det återstår att se om den återkommer under våren 2019. Något senare men dock ändå rätt tidigt var det dags för den årliga housefesten Summerburst som besökte både Stockholm och Göteborg. En dagsfestival som passar perfekt för den som inte vill leva festival-liv i leriga tält under flera dagar. Så var det dags för en av landets gigant-festivaler, Sweden Rock, Sveriges mest internationellt kända och mest välbesökta festival. Arrangemanget som hölls i juni besöktes av över 30 000 personer som bland annat kunde beskåda och lyssna på Iron Maiden och Ozzy Osbourne.

Festivaltät juli

Julimånad var som vanligt den mest festivaltäta. På Öland kunde man åter igen besöka den härliga Öland Roots som bjöd på skön stämning och svängig musik. På scenen stod bland annat Timbuktu, Syster Sol och Maxida Märak. I juli gick det också att besöka en av de gamla trotjänarna Emmaboda-festivalen som varje år lockar tusentals besökare, så också i år. Inbitna festivalbesökare kunde lyssna till musikexporter som hiphoparen Yung Lean bland många andra. I år lämnades dock ett stort hål öppet efter den omåttligt populära Bråvallafestivalen som i år inte arrangerades. En klassisk festival som dock upprepade sin succé var Storsjöyran som ordnats under många år nu. Där kunde man se både Zara Larsson och Lissie på scenen. Som en motvikt mot att det är flest manliga artister på de flesta festivalerna ordnades i Helsingborg och Uppsala en egen festival med endast kvinnliga artister, Queens of Pop. Det här var första gången den arrangerades och det blev en rivstart med tunga namn som Zara Larsson, Janice och Icona Pop.

Skönt avslut på musiksommaren

I augusti rundades sommaren av med flera sköna musikhändelser. I Malmö hölls housefestivalen Big Slap i den gröna stadsparken Pildammsparken. Stora dragplåster var Afrojack och Tiesto som fick hela grönområdet att gunga. 9-11 augusti var det så dags för en av årets mest välbesökta musikfestivaler, Way Out West i Göteborg. Den här folkfesten som håller till i Slottsskogen hade även i år bokat in många kända namn. Internationella stjärnor som Iggy Pop och Lamar samsades med svenska storheter som Lykke Li och Sarah Klang. I slutet av månaden var det dags för den politiska festivalen Statement Festival där endast kvinnor, ickebinära och transpersoner är välkomna. Denna festival är en protest mot alla de sexuella trakasserier och övergrepp som sker på vanliga festivaler. Kvinnliga komikern Nour El-Refai delade scen med JOY med flera.

Skönt avslut på musiksommaren

Comments are closed.